Spaghetti z domowym „parmezanem” VEGE

by polanka

Spaghetti z domowym „parmezanem” VEGE

by polanka

by polanka

Składniki na cztery porcje:

  • 500 g makaronu spaghetti;
  • Około 800 g dojrzałych pomidorów (lub przecier pomidorowy, najlepiej domowy);
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 10-15 czarnych oliwek;
  • 3 łyżeczki pokrojonych w plasterki kaparów;
  • Łyżeczka suszonego oregano;
  • Duża szczypta bazylii;
  • Łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach;
  • Szczypta cząbru;
  • Oliwa;
  • Szczypta brązowego cukru (opcjonalnie);
  • Sól;
  • Świeżo mielony pieprz;
  • Kilka listków świeżej bazylii.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać kilka
łyżek oliwy, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć 2 minuty mieszając. Dodać posiekany drobno czosnek, kapary, oliwki przekrojone na pół i wszystko dusić przez około 3 minuty.
Na patelnię dodać pomidory, czyptę cukru i zioła. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić wszystko przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie ugotować makaron spaghetti w osolonej wodzie na al dente i odcedzić nie przelewając zimną wodą.
Kiedy sos będzie gotowy obficie go popieprzyć i posolić a następnie delikatnie wmieszać ugotowany makaron. Kiedy cały makaron będzie dokładnie wymieszany z sosem, dusić pastę przez 3-5 minut i na sam koniec gorącą przełożyć na talerze. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą, posypać migdałowym parmezanem i udekorować bazylią.

Domowy parmezan migdałowy:

  • 1 szklanka migdałów;
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych;
  • Odrobina chilli;
  • Spora szczypta soli;
  • Pół łyżeczki kurkumy w proszku (można pominąć).

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i zblendować. I gotowe! Przechowywać w szczelnym słoiczku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top