Pierogi z soczewicą

by polanka

Pierogi z soczewicą

by polanka

by polanka

Choć przygotowanie pierogów jest raczej czasochłonne, to i tak twierdzę zawsze, że warto. Wersja pierogów z soczewicą, z dodatkiem pieczarek i sosu sojowego, smakuje niemal identyczne do tych z mięsem mielonym. Dla miłośników mięsnego posmaku, to może być argument żeby przygotować tym razem coś innego. Gwarantuję, że nikt z Was nie pożałuje.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól.

Farsz:

  • 200 g zielonej soczewicy,
  • 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach,
  • 5 pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • ząbek czosnku,
  • ziele angielskie i liście laurowe – po 2 sztuki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki cząbru,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki lubczyku,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • olej.

Wykonanie:
Soczewicę ugotować, do momentu, aż będzie bardzo miękka. Posolić ją pod koniec gotowania. Lekko można zblendować.
Pokrojoną cebulę, czosnek poddusić na rozgrzanym oleju, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Nastepnie dodaj startą marchew, i posiekane drobno pieczarki.
Gdy marchewka będzie miękka a z pieczarek odparuje woda, dodaj sos sojowy i jeszcze chwilę duś na małym ogniu. Usuń liście laurowe i ziele angielskie. Całość przełóż do soczewicy, dodaj przyprawy, wymieszaj dokładnie i odstaw do wystygnięcia.

Wszystkie składniki ciasta połącz w misce i wymieszaj najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie, wyrabiają je rękoma do momentu, kiedy będzie elastyczne i jednolite.

Z ciasta rozwałkowanego wycinaj kółka i zawijaj farsz. Pierogi odkladaj na czystą ścierkę i przyk ryj ściereczką.

Smacznego! 🙂
Monika Zmarzlińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top