Olej z pokrzywy – macerat, źródło wielkiego bogactwa zawartego w ziołach

by polanka

Olej z pokrzywy – macerat, źródło wielkiego bogactwa zawartego w ziołach

by polanka

by polanka

Pokrzywa od niepamiętnych czasów, była stosowana jako zioło, które leczy, odżywia, wzmacnia. Pokrzywa obecnie również znajduje szerokie zastosowanie, lecz w przeciwieństwie do w cale nie tak dawnych czasów uznawana jest za pospolity, nikomu niepotrzebny chwast. Odwracamy ten niesłuszny trend. Jest ona bowiem źródłem potężnych dawek  magnezu, żelaza, witamin: A, C, E, K i F oraz witmin z grupy B.

Warto stosować pokrzywę w formie maceratu w przypadku problemów z łupieżem, wypadaniem i łamlowością włosów (stosować na skórę), pokrzywa sprawdzi się również idealnie na problemy ze skórą: zmiany łuszczycowe, suche wypryski.
Doustnie stosować warto w leczeniu anemii i w celu oczyszczania krwi. Pokrzywa jest dobrym źródłem fitosteroli, chlorofilu.
Olej pokrzywowy stosowany doustnie jest pomocny w leczeniu miażdżycy, przerostu gruczołu krokowego, zaparć, zaburzeń w wydzielaniu żółci, oraz w leczeniu hiperandrogenizmu. Wszystko to w przypadku pokrzywy jest jedynie wierzchołkiem góry lodowej. Zatem, warto korzystać.

Składniki potrzebne:

  • dowolnej wielkości słoik wypełniony liśćmi pokrzywy;
  • olej barowy, np. słonecznikowy, rzepakowy, z pestek moreli, z orzechów włoskich, oliwa z pierwszego tłoczenia.

Sposób przygotowania:

Do suchego, wyparzonego słoika przekładamy liście pokrzywy, ubijając je nieco. W przypadku użycia suszonej pokrzywy, wystarczy napełnić słoik do połowy.

Pokrzywę zalewamy olejem barowym, na tyle by przykrył wszystkie liście. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciepłe, nasłonecznione miejsce, starając się aby żadne listki nie wypłynęły na powierzchnię.
Codziennie potrząsamy słoikiem i pilnujemy, aby liście znajdowały się pod warstwą oleju. Ma to szczególne znaczenie w przypadku użycia świeżego surowca.

Po upływie 2-3 tygodni przecedzamy zioła przez gazę lub gęste sito. Przelewamy powstały olej pokrzywowy do nowego słoiczka (najlepiej z ciemnego szkła), podpisujemy. Odstawiamy w chłodne, suche, zaciemnione miejsce.

Ps. Do maceratu najlepiej używać olejów nierafinowanych, tłoczonych na zimno. Jeżeli macerat źle pachnie to znaczy, że olej się utlenił (zjełczał), lub nasz macerat stał się pożywką dla bakterii lub grzybów.

Monika Zmarzlińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top