Grochówka dla pułku Wojska

by polanka

Grochówka dla pułku Wojska

by polanka

by polanka

Składniki:
400 gram moczonego grochu (najlepiej przez noc lub w godzinach pracy)
2 korzenie pietruszki
2-3 marchewki
Ćwierć korzenia selera
4-5 ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Łyżeczka wędzonej papryki
Olej do wysokich temperatur – 3 łyżki
Sól kłodawska
Czarny pieprz świeżo mielony
Sos sojowy 3-4 łyżeczki
Pół łyżeczki majeranku
Cząber spora szczypta
Woda

Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać ze skórek i posiekać drobno w kosteczkę. Dla mniej cierpliwych, można zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wlewamy olej (np. kokosowy bezzapachowy lub oliwę z wytłoczyn), dorzucamy cebulkę, ziele angielskie, liść laurowy, wędzoną paprykę i czosnek. Dusimy na średnim ogniu, do momentu aż cebulką się ladnie zeszkli i zmięknie. Dodajemy resztę ziół, warzywa i dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy groch wraz z wodą, w której się moczył. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Gdy całość zaczyna się gotować, dodajemy trochę sóli i pieprz (lubię gdy warzywa w zupie są posolone wcześniej podczas gotowania, a tuż przed podaniem jeszcze doprawiam). Gdy warzywa są już miękkie, doprawiamy zupę ostatecznie.

P.s Użycie wody (jak i w sumie całej reszty) 😉 dostosujcie do własnych oczekiwań.

P.s 2 liście laurowe i ziele angielskie jeśli Wam w jakiś sposób przeszkadzają, możecie wyłowić po podsuszeniu warzyw.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top