Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami i kminkiem + pasztet z soczewicy

by polanka

Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami i kminkiem + pasztet z soczewicy

by polanka

by polanka

W dzisiejszym dniu zrobimy pasztet wegetariański i chlebek pieczony – rzecz jasna domową, naturalną metodą. Mniam. 🙂

Potrzebne składniki:

  • 400 gram mąki orkiszowej;
  • 200 gram zakwasu gryczanego (można użyć innego, np. Żytniego);
  • 1,5 szklanki ciepłej wody;
  • Duża szczypta soli, suszonych pomidorów w płatkach, szczypta kminku.

Połączyć wszystkie składniki w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej masy, o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto przełożyć do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce (można włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza). Wierzch ciasta można posypać lekko kminkiem, dla podkreślenia aromatu.
Gdy ciasto się wybrzuszy i podwoi objętość, należy przełożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez godzinę.
Po upieczeniu wyjąć do ostygnięcia, najlepiej na deskę do studzenia chleba.

Drugim bohaterem dzisiejszego wpisu jest pasztet z soczewicy. Poznaj składniki i sposób jego przygotowania.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy (ok. 200 g suchej soczewicy);
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy);
  • 2-3 ogórki kiszone drobno pokrojone w kostkę;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 ml oleju;
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 liście laurowe;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • Szczypta majeranku, cząbru, suszonego kopru, lubczyku,;
  • Sól i świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Cebulę, czosnek i ogórki kiszone pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Zrumienić i dodać czosnek. Smażyć przez minutę. Usunąć ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę, czosnek połączyć z soczewicą, kaszą jaglaną, olejem, i pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Na koniec wmieszać ogórki kiszone i sprawdzić smak. Gotową masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i piec około 45 minut. Upieczony pasztet najlepiej studzić przez noc.

Monika „Polanka” Zmarzlińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top