Chleb z kaszy gryczanej niepalonej – dla cierpliwych :)

by polanka

Chleb z kaszy gryczanej niepalonej – dla cierpliwych :)

by polanka

by polanka

Do przygotowania tej wersji chleba bezglutenowego, z pewnością trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ale warto. Chociażby zważając na walory zdrowotne takiego pieczywa.

Dlaczego kiełkuję ziarna kaszy? Pieczywo jest wtedy lżejsze, łatwiej się trawi. Podczas procesu, jakim jest fermentacja wzrasta ilość witamin i minerałów, oraz związków minerałów z aminokwasami, które mogą wspomagać chelatację. Potrawy ze skiełkowanych nasion nie dają efektów uczuleń, co z pewnością doceniają alergicy.

 

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona 3 szklanki;
  • około 3,5 szklanek wody;
  • sól do smaku.
  • łyżeczka ulubionych dodatków: mielony kminek, czarnuszka, sezam, suszona żurawina, pokrojone suszone śliwki lub suszone pomidory.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną należy dokładnie wypłukać na sitku. Przełożyć do miski, zalać wodą, tak, aby cała kasza została przykryta. W ciągu dwóch dni kaszę trzeba delikatnie wymieszać co 12 godzin. Jeśli kasza wchłonęła zbyt dużo wody i jest sucha, dolej odrobinę wody i rozprowadź ją równomiernie. Po upływie dwóch dni kasza powinna zacząć kiełkować.
Następnie zmiksuj całą zawartość miski, dodaj odrobinę soli, swoje ulubione dodatki, wymieszaj i przełóż do formy, do poziomu 3/4 formy (wybierz jedną większą lub dwie keksówki). Jeżeli forma tego wymaga, wyłóż ją papierem do pieczenia. Przykryj formy ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Można to zrobić na dwa sposoby:
a) formę z ciastem odłóż gdzieś na półce, w temperaturze pokojowej, gdzieś gdzie niema przeciągów. Najlepiej na całą noc lub na cały dzień.
b) formę włóż do piekarnika nagrzanego do 35-40 stopni. Po upływie maksymalnie 4 godzin masa powinna się ładnie wybrzuszyć.

Wyrośnięte cisto jest gotowe do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piec chleb przez co najmniej 70 minut w mniejszych formach i 80-90 minut w większej formie.
Po upieczeniu wyjmij chleb od razu i wystudź na desce do studzenia pieczywa. Okryj ściereczką i przygotuj dodatki do chleba.
Polecam domowy ajwar, pastę z fasoli a’la smalec lub, jeśli wybierasz słodszą wersję chlebka, domowe powidło ze śliwek.

Monika Zmarzlińska

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top